Vianoce 11x inak :)

09.01.2013 17:54

Slávenie Vianoc stanovili kresťania vo 4. storočí na deň zimného slnovratu, aby vytvorili protiváho pohanským oslavám.

Starí Slovania slávili tieto dni ako zrod života, keď sa ospalá príroda pod snehom pripravuje na jarný rozkvet. 

Ovocím a sladkosťami ovešaný stromček mal dve funkcie- pripomínal bohatosť, a druhá funkcia bola staršia, zobrazoval strom z raja.

Cirkev však do Vianoc vložila iné posolstvo - hlavným zmyslom je radosť zo spásy, ktorú ľudstvu dal Boh, tým obdaroval všetkých ľudí. Z toho vznikol zvyk dávať si na Vianoce darčeky.

 

1. Maroko: Hlavným náboženstvom v Maroku je islam, moslimovia však Vianoce nemajú. Majú sviatok podobný Vianociam a ten sa nazýva Sviatok obety. Ten má tiež korene v Biblii. Obetou je baránok, ktorého zarežú a zjedia. No Maročania sú prispôsobivý, pre Vianocami predávajú Vianočné stromčeky cudzincom alebo rodiny ktoré majú príbuzných v zahraničí a Vianoce oslavujú. 

 

2. Austrália: V Austrálii je na Štedrý deň cca. teplota 30 stupňov celzia, takže to pre nich nieje výnimočné. Santa Claus tam preto chodí na pláže, surfuje alebo pláva na lodi a rozdáva deťom darčeky.

Vianočná hostina je ako piknik, pije sa pivo, a austrálske víno jedia sa ovocné a zelinové šaláty, hamburgery. Nietorý však na večeru podávajú moriaka s s plnkou z jablkovo-gaštanovou plnkou. Darčeky tu nosí Otec Vianoc no vytláča ho amarický konkurent Santa Claus. 

Najhoršie Vianoce Austrálôia zažila roku 1974 keď cyklon Tracy spustošil sever austrálie a zomrelo 60 ľudí. 

 

3. Francúzsko: Na Vianočnom stole gurmánov nájdeme slimáky, ustrice, žabie stehienka, drahá ovocie, atď... Darčeky tu nosí Otec Vianoc. Večer si deti položia topánky pred krb a čakajú kým ich Otec Vianoc nenaplní darčekmi. Perre Fouettard má zas zlé deti potrestať. Darčeky tu deti dostávajú už 6.12. na Mikuláša. 

Typickým stromčekom je jedľa ktorá je bohato vyzdobená, bohato vyzdobený je aj interiér a exteriér. Na toto si Francúzi naozaj potrpia.

 

4. Cyprus: Oslavuje sa tu až 25. decembra. Ráno idú všetci do kostola potom spoločne obedujú. Podľa anglických tradícií jedia morka a podľa svojej grécky šalát. Po domoch chodia skupiny ľudí a spievajú koledy, nesú loďku ktorá symblizuje vysoké postavenie Grékov na mori.

 

5. Egypt: Pred Vianocami je tam 40 dňové adventné obdobie. Počas neho nejedia mäso, hydinu a mliečne výrobky. 

   Na Štedrý večer idú do kostola v úplne novom oblečení. Bohoslužby sa končia o polnoci, potom idú domov na slávnostnú večeru.

 

6. Nemecko: Začiatkom decembra tu začínajú krásne trhy. Z nemecka pochádza tradícia zdobenia stromčeka a vyrezávaných betlehemov. Na Štedrý deň prichádza Christkind. V severných oblastiach Weihnachmast- Vianočný muž, má ryšavé fúzyi vlasy dlhý šedý plášť s kapucňou. Cez rameno nesie veľký batoh plný darčekov.

 

7. USA: Americké Vianoce sú presne také isté ako vo filmoch- obchody plné santov, vysvietené ulice. Darčeky za rozbaľujú až 25. decembra. Starým zvykom je zavesiť imelo do stredu miestnosti. Podáva sa pečený moriak s plnkou a omáčkou zo špargle a s brusnicami, so zemiakovou kašou a zeleninou. Darčeky nosí Santa Claus ( v roku 1868 ho vytvorila Coca Cola a po svete preslávila pod týmto menom) na saniach, ktoré ťahá 8 sobov. 

Američania sa počas Vianoc menia sú milý štedrí, rozdávajú darčeky nielen deťom, členom rodiny ale aj kolegom v práci. Ludia často pečú sušienky ktorými obdarúvajú susedov. Posielajú peniaze na charity do nemocníc a sirotincov.

 

8. Veľká Británia: V Británii sa darčeky nadeľujú do ponožiek. Súčasťou britských Vianoc je neodmysliteľne špeciálny Vianočný program kráľovskej rodiny ktorý patrí k najsledovanejším programom celých sviatkov.

 

9. Japonsko: Aj japonci si dávajú darčeky. Veria v istého kňaza Hotejošu (Hoteiosha), ktorý plní úlohu istého Mikuláša. Deti veria že má oči aj vzadu preto sa snažia byť po celé sviatky dobré.

 

10. Dánsko: Dáni sú v tomto ohľade tajnostkári. Prvým poslom Vianoc je advetný veniec zo štyroma sviecami zobrazujúcimi 4 obdobia ľudského života. S nákupom darčekov robia veľké tajnosti, každý musí byť prekvapením, lebo veria že čím väčšie prekvapenie, tým lepčia budúcnosť.

 

11. Mexiko: Mexičania sa na Vianoce pripravujú 9 dní dopredu toto obdobie sa volá Posada. V noci 24.12. idú na polnočnú omšu, potom na bohatú večeru kde pozývajú aj osamelý alebo bezdomovcov. Deti darčeky dostávajú až 6. januára na Troch kraľov.